Besparen door vocht bestrijden

Het is belangrijk om je huis lekker warm en droog te houden. Het vocht kan echter op verschillende manieren je woning in komen. Het kan door condensatievorming komen, optrekkend vocht uit je kruipruimte of fundering en ook door doorslaand vocht. Een vochtbestrijder kan je helpen met vochtproblemen. Het is belangrijk om te zorgen dat het vochtgehalte in huis goed beheerst wordt.

De nadelen van een vochtig huis

Er zijn vele nadelen als je huis te vochtig is. Vooral voor de gezondheid is een vochtige woning erg slecht. Er zal meer schimmel zijn, meer bacteriën in de woning, muizen en mogelijk zelfs ratten. Ongedierte in huis wil je daarom niet hebben. Als je last van reuma of astma hebt is een vochtige woning ook erg slecht.

Naast de gezondheid heeft een vochtige woning ook andere nadelen. Het huis zal sneller aangetast worden. Denk hierbij aan het wegrotten van de houten balken in de kruipruimte, het afbladeren van verf van de muren, behang wat loslaat en vochtplekken in het plafond. De woning zal hierdoor in waarde verminderen.

Hoe kun je het vocht bestrijden?

Vooral door te zorgen voor meer voor ventilatie in de woning krijg je minder vocht in de woning. Vooral in een keuken en in de badkamer is het verstandig om te zorgen voor voldoende ventilatie. Daarnaast kun je in de kruipruimte isolatie aanbrengen om optrekkend vocht tegen te gaan. Ook kun je de buitenmuren voorzien van gevelisolatie of ze impregneren. Het zijn manieren om te zorgen voor een drogere woning.

Geen kostenpost

Met vochtbestrijding kun je zorgen voor een beter woonklimaat in je huis en ook een lagere energierekening. Een droger huis kan je namelijk veel sneller opwarmen dan een vochtige woning. Maatregelen voor vochtbestrijding zijn dus een investering en geen kostenpost. Je kunt gebruik maken van de diensten van een vochtbestrijder. Zo wordt op een professionele manier het probleem met vocht voorgoed verholpen.

Wat zijn de kosten van vocht bestrijden?

De kosten verschillen en zijn afhankelijk van waar het probleem zich bevindt. Een kelderdrainage kan erg duur zijn bijvoorbeeld, waar doorslaand vocht met een coating verf al snel opgelost kan zijn (en daardoor dus goedkoper is).

Welk probleem oplossen? Hoe? Kosten (indicatieprijzen)
1) Opstijgend vocht Muren injecteren of onderkappen Tussen €90 – €170 euro per meter
2) Condensatievocht Ventilatiesysteem plaatsen (type A, B, C of D) V.a. respectievelijk €1500, €2750, €3350 en €5000 euro
3) Doorslaand vocht Gevel impregneren of buitenmuren coaten Tussen €5 – €15 euro per m2
4) Lekkage Loodgieter inhuren Tussen €40 – €50 euro per uur (ex. materiaal)
5) Bouwvocht Natuurlijk ventileren of droger huren Gratis of €60 – €100 euro per dag

Meer over de prijzen van vochtbestrijding.