Besparen met dubbel glas

Kan men enkel glas isoleren? Enkel glas heeft een minder isolerende werking dan dubbelglas. Het verschil is zelfs zo groot dat het tegenwoordig in nieuwgebouwde huizen wettelijk verboden is om enkel glas te gebruiken. Enkel glas kan men nog vinden in oudere woningen en gebouwen, zoals oude huurhuizen van veel woningcorporaties. Het algemeen advies is, vervang waar mogelijk je enkel glas door dubbelglas. Waar dit niet kan zijn er wel wat mogelijkheden om je enkel glas beter te isoleren.

Hoe kan ik enkel glas zelf isoleren? Je kan enkel glas het beste isoleren door een 4 stappenplan toe te passen. Iedere stap op zich heeft een isolerende werking. Alle vier te samen bieden ze een aardig werkende isolatie.

Hoe ziet het 4 stappenplan eruit?

  • Plaats isolatie tegen het raam aan. Dit doe je door het gebruik van voorzetramen. Je zet dan letterlijk en figuurlijk een raam voor je enkel glas. Vandaar de term voorzetraam. Dit voorzetraam zorgt voor een stilstaande luchtlaag tussen het enkel glas en het voorzetraam, maar krijg je op deze manier nog wel licht binnen. Je verkrijgt een isolatie die beter is dan bij alleen enkel glas. Echter nog niet zo goed als bij dubbel glas.
  • Zorg voor vitrage voor je raam met enkel glas.
  • Hang gordijnen op van dikke stof en met een aluminium coating aan de binnenkant.
  • Installeer binnenluiken. Door deze ’s nachts te sluiten krijg je ook weer extra isolatie.

Zo zie je door van buiten naar binnen telkens een laag aan te brengen die allemaal op zichzelf een meer isolerende werking bieden je in totaliteit een redelijk goed geïsoleerd raam kunt krijgen. En vergeet niet om de gordijnen en binnenluiken in de nacht te sluiten.

Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval en zien we volop ramen in de woningen. Ramen met in de meeste gevallen dubbelglas, maar zijn er toch veel oudere woningen met enkel glas. Niet alleen wordt er op een andere manier belasting geheven, maar ook is het glas (het moderne dubbelglas) veel beter geworden. Vooral de isolerende werking en ook de stootkracht zijn sterk vooruit gegaan. Men kan niet meer zomaar een raam intikken om binnen te komen. En ook de warmte vliegt niet zo maar meer de woning uit.

Nog geen dubbelglas?

Als je nog geen dubbelglas in je woning hebt dan is het goed om te ontdekken wat er mogelijk is. Het beste is om snel de ruiten in de ramen te gaan vervangen. Met dubbelglas is er zeer veel mogelijk. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor zonwerend dubbelglas of brandvertragend dubbelglas. Kies altijd voor minimaal HR glas. Dit glas heeft namelijk een speciaal argongas in de spouw tussen de twee ruiten zitten. Er is dus een verschil tussen gewoon dubbelglas (laag lucht in de spouw) en HR glas (laag metaal of gas in de spouw). Omdat metaal of gas een extra bescherming bieden is dit isolatieglas beter isolerend dan normaal dubbelglas. Daarnaast is het trouwens ook mogelijk om voor driedubbelglas te kiezen. Zo kun je gebruik maken van de beste isolatie die er op dit moment te verkrijgen is.

Kosten dubbelglas in 2019?

Het is goed om te weten dat dubbelglas steeds goedkoper is geworden door de jaren heen. De manieren om het glas te produceren is veel effectiever en efficiënter geworden. En dat is natuurlijk goed nieuws. Gezien de prijzen in 2019 en het feit dat er geen subsidie aangevraagd kan worden voor het product (installatie valt onder verlaagd BTW tarief van 9%) zelf is isolatieglas alsnog erg rendabel.