Besparen met vloerisolatie

Het weer in Nederland kan wisselvallig zijn. Soms regent het hard en waait er een felle wind. Daar wil je het liefst niets van merken als je in huis zit. Weinig is zo storend als tocht, vocht of kou in huis. Isolatie speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de woning tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Geluid, wind en kou worden tegengehouden en warmte wordt zoveel mogelijk vastgehouden. Daarmee maak je het huis een comfortabele plek, en kun je bovendien veel kosten besparen. Vloerisolatie is een van de belangrijkste vormen van isolatie.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor het isoleren van je vloer?

Het isoleren van je vloer kan in prijs flink oplopen. Natuurlijk heb je er de voordelen van dat het geld zich op een gegeven moment terugverdient omdat je stookkosten zullen verminderen. En door de isolatie van je vloer zal het klimaat binnen een stuk aangenamer zijn. Voorheen waren er meerdere subsidies beschikbaar voor energiebesparende werkzaamheden, maar tegenwoordig zijn deze een stuk minder geworden. Toch zijn er een paar manieren waarop je financiële steun kan krijgen van de overheid.

Subsidie energiebesparing eigen huis 2019

Dit is een landelijke subsidie die energiebesparende werkzaamheden zoals vloerisolatie probeert te stimuleren. Als je hier voor in aanmerking komt, kan je tot 20 procent van je totale kosten terugkrijgen. Met alleen vloerisolatie kom je er echter niet, je zal nog één of meer maatregelen moeten treffen voordat je je hiervoor aan kan melden. Behalve vloerisolatie kan je kiezen om je muren of je dak te isoleren of om hoogrendementsglas aan te leggen. Lees verder op Rijksoverheid.

Regionale subsidies

Vaak zijn er op regionaal niveau ook nog wel potjes beschikbaar. Of dit voor jou zo is, kan je vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl. De regelingen verschillen per locatie, dus het kan zijn dat er voor jou niks is terwijl een andere gemeente of provincie wel geld beschikbaar heeft gesteld. Voordat je begint aan je vloerisolatie, is het dus de moeite waard om dit goed uit te zoeken.

Verlaagd BTW en groene leningen

Op de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden is wel een lagere BTW van kracht. Je betaalt geen 21 procent, maar 9 procent. Dit wordt door de aannemer op de rekening verwerkt, dus maak dit bespreekbaar en controleer dit voordat je betaalt. Ook zijn er groene leningen voor mensen die zo de werkzaamheden willen financieren. Als je tussen de €2500 en €25.000 leent mag je gebruik maken van een lager rentepercentage. Meestal valt deze tussen de 3 en 3,5 procent.

Landelijke subsidies in 2019

Helaas heeft de Nederlandse overheid flink moeten bezuinigen op subsidies. Er is een stuk minder geld beschikbaar gesteld voor energiebesparende werkzaamheden. En de kosten van isolatiewerkzaamheden kunnen flink oplopen. Dit betekent echter niet dat er niks is. Op landelijk niveau is er één subsidie waar je voor in aanmerking kan komen als je je vloer isoleert.

Landelijke subsidie energiebesparing eigen huis

Iedereen die twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert komt hier voor in aanmerking. De subsidie loopt van 1 januari 2016 tot 31 december 2018. De maatregelen die hier onder vallen zijn vloer- of kruipruimte isolatie, het plaatsen van hoogrendementsglas en het isoleren van je dak of muren. Vloerisolatie alleen is dus niet voldoende. Toch is het zeer de moeite waard om een berekening te maken en te zien wat er voor jou mogelijk is, want als je hieraan voldoet kan je tot 20 procent van de totale kosten terugkrijgen.

Een andere manier waarop de overheid het nemen van energiebesparende werkzaamheden wil aanmoedigen is door het van kracht maken van een lagere BTW op de arbeidskosten. Je betaalt hiervoor namelijk 9 procent in plaats van 21 procent. Een verschil van 12 procent is niet klein. Je hoeft hier ook niks voor in te dienen, het lagere tarief zal via de factuur van de aannemer worden verrekend.

Behalve deze landelijke steun, kan je ook kijken of er regionaal niet iets mogelijk is voor jou. Veel provincies, gemeentes of steden hebben potjes voor dit soort verbeteringen. Je kan dit vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Asbest in vloer

Er is overal volop asbest gebruikt door de jaren heen tot bekend werd dat het asbest zo schadelijk is voor de gezondheid. Asbestkanker, longkanker en tal van andere asbest ziekten hebben ervoor gezorgd, dat regeringen het gebruik van asbest verboden hebben in de wetgeving.

Ook de Nederlandse overheid heeft hiertoe besloten. Natuurlijk helemaal terecht. De asbest stofdeeltjes komen in de longen terecht en blijven daar in zitten. Het lichaam kan de stofdeeltjes niet verdrijven. Vaak komt pas na een tien tot twintigtal jaren naar buiten, dat er een gezwel is gegroeid wat dan voor veel problemen zorgt.