Besparen met vloerverwarming

Een vloerverwarming was vroeger een erg omvangrijk apparaat. Het was een log systeem wat enkel voor de rijken was weggelegd. Vandaag de dag zie je vloerverwarming in steeds meer woningen in Nederland terug komen. Huiseigenaren verbouwen hun badkamer en laten daar gelijk vloerverwarming aansluiten om niet elke winterse ochtend met koude voeten uit bed te moeten. Daarnaast wordt een verbouwing aan een huis zoals het plaatsen van een schuifpui al snel aangegrepen om een vloerverwarming aan te leggen. Dit stukje over vloerverwarming is in samenwerking met Kosten-Vloerverwarming.nl geschreven.

Veel woningbezitters betalen naar hun gevoel een veel te hoog maandelijks voorschot aan hun energieleverancier. Het energieverbruik van moderne elektronische apparaten is juist lager dan bij oudere apparaten, dus de energierekening zou juist een meevaller moeten zijn in plaats van een tegenvaller. Toch wordt het voorschot wat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt steeds hoger ondanks alle maatregelen die je thuis treft om je energieverbruik terug te dringen. Voor een deel komt dit door de verhogingen van de belastingen door de overheid.

Reden hoge energievoorschot

De werkelijke reden van je hoge energievoorschot is dan ook niet het stroomverbruik van je huishouden. De oorzaak ligt bij je stookgedrag, met vloerverwarming kun je dit onder meer tegengaan. Bij een strenge winter en een frisse zomer moet je cv-ketel doorgaans overuren draaien om je huis goed warm te stoken. De warmte die je cv-ketel opwekt komt van bovenaf bij je radiatoren in de huiskamer. Van daaruit stijgt de warme lucht al snel op naar de slaapkamers en vervolgens verdwijnt de warmte door je dak naar buiten.

Bovendien komt er veel kou in je huis door je vloer heen, doordat de kou vanuit de grond in je kruipruimte blijft hangen. Deze kou bereikt je vloer op de benedenverdieping waardoor je koude voeten krijgt binnenshuis. Om het warm te krijgen in je huis zal je de cv opstoken, waarna er een luchtstroom ontstaat. Koude lucht vanuit de vloer; warme lucht vanuit de radiator naar de bovenverdiepingen; koude lucht beneden en vanuit de vloer. De cirkel is dus rond. Je blijft stoken en je woning wordt maar niet warm.

Om deze cirkel te doorbreken zal je isolatiemaatregelen moeten gaan treffen. Met deze maatregelen voorkom je dat kou vanuit de kruipruimte je woning binnendringt, en tevens voorkom je dat de kou door je dak het huis verlaat. Het aanbrengen van lagen isolatiemiddel bij je vloer is redelijk eenvoudig, en veel materialen kan je prima zelf aanbrengen. Voor sommige materialen is professionele apparatuur nodig waardoor je een isolatie professional moet gaan inhuren.

Wanneer je isolatiemaatregelen treft heb je de keuze uit een paar opties;

  • Een huis met een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog leent zich voor isolatie tegen de onderkant van de vloer.
  • Een huis met een lagere kruipruimte of zonder kruipruimte biedt mogelijkheden om de bodem van de kruipruimte te isoleren.

Vloerverwarming met betonnen vloer

Het is natuurlijk ook mogelijk om een betonnen vloer te isoleren. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, omdat een betonnen vloer veel sterker is. Het belangrijkste is dat er een dampremmende laag is, zodat het vocht van de grond niet omhoog kan stijgen in de woning.

Hierdoor behoudt je namelijk een goed binnenklimaat in de woning. Vocht en beton kan betonrot veroorzaken en zal er goed opgelet moeten worden om dat te voorkomen. Een isolatiebedrijf weet er alles van.

De voordelen van een betonnen vloer

Het grootste voordeel van kruipruimte isolatie is dat je minder stookkosten krijgt. Ook help je het milieu een handje, door daardoor minder energie te verstoken en CO2-uitstoot te veroorzaken. Natuurlijk is het ook zo dat het woongenot hoger wordt in je huis, doordat er minder vocht aanwezig is. Met een vloerverwarming kun je hier nog meer op terugverdienen.

Betonnen vloer of houten vloer?

Als je bezig bent met renovatie van je vloer, kan het zijn dat je schimmel en rot tegenkomt wat is doorgebroken via de kruipruimte. Kruipruimtes bevinden zich onder de vloer van de begane grond en kunnen vaak nat en koud zijn. Hierdoor lopen je houten constructies daar schade op, maar ook leidingen krijgen er een kortere levensduur van. Bovendien kan het je vloer koud doen aanvoelen en zelfs schade aanrichten op laminaat of parket. Vloerverwarming is trouwens mogelijk i.c.m. laminaat of parket. Heb je deze problemen met je kruipruimte, dan is het een idee om je kruipruimte te isoleren en je houten vloer te vervangen door een betonnen vloer.

Welke manieren van vloer isoleren zijn er?

Hieronder sommen we de soorten vloerisolatie voor je op. De manieren zijn:

  • Vloerisolatie door het purren van de vloer met PUR-schuim. Er worden meerdere lagen PUR aangebracht onder de vloer. Ze moeten echter wel goed aansluiten
  • Het isoleren van de vloer met glaswol of steenwol
  • Het isoleren van de vloer met de hulp van isolatieplaten
  • Het isoleren van de kruipruimte door deze op te vullen met isolatieparels of korrels. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer de kruipruimte moeilijk toegankelijk is

Energiebesparende werkzaamheden ook een groene lening nemen om het te financieren. Deze leningen kan je krijgen voor tussen de €2500 en €25.000. Hier betaal je dan een lager rentepercentage over, meestal ligt deze tussen de 3 en 3,5 procent.

Subsidies vloerverwarming

Op landelijk- en regionaal niveau zijn er soms subsidies vloerverwarming beschikbaar om je financieel te steunen. Zo kan je je, als je ook nog een andere maatregel uitvoert, in aanmerking komen voor de subsidie energiebesparing eigen huis. Samen met vloerisolatie, vallen hier dak en muurisolatie onder zowel als het aanleggen van hoogrendementsglas. Op regionaal niveau is er soms ook geld beschikbaar. Als je wilt weten of dit op jou van toepassing is, kan je kijken op www.energiesubsidiewijzer.nl.