Besparen met zonnepanelen

Het is goed om enkele zaken rondom btw en de aanschaf en installatie van een zonnepanelen systeem te kennen als particulier. Een bedrijf kan natuurlijk de btw terugvorderen op een zonnepanelen systeem. Het is echter ook voor particulieren mogelijk om dit te doen. Als je een standaard pakket hebt van ongeveer zes zonnepanelen met een 1.400 wattpiek vermogen dan moet je rond de 3.000 euro investeren. Hiervan is 15 procent btw. En deze btw kun je als particulier ook terugvragen. Hieronder zullen we bespreken hoe ook jij de btw op je nieuwe zonnepanelen kunt terugvragen.

Het onderhoud van zonnepanelen

Op termijn zal een zonnepaneel smerig worden met vuil en stof van de regen en sneeuw. Het meeste vuil zal naar de rand van het zonnepaneel gaan. Hier zal er ook alg ontstaan tussen het glas en ook het aluminium frame. Het randje vuil zorgt er uiteindelijk voor dat de interne strings afgedekt worden. Hierdoor zal wordt het rendement van de zonnepanelen een stuk lager worden.

Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van een systeem waarbij het risico bestaat dat een bepaalde zonnepaneel minder goed presteert in vergelijking met de andere die deel uitmaken van de installatie? In dat geval hoeft dit door gebruik te maken van een optimizer het totale rendement dat kan worden geboekt niet te beïnvloeden.

  • De salderingsregeling tot 2020
    De verwachting is dat particulieren tot het jaar 2020 kunnen blijven salderen. Met zonnepanelen kun je namelijk soms meer vermogen opleveren dan er daadwerkelijk wordt verbruikt. Een deel hiervan kun je zelf gebruiken. Het overschot aan stroom wordt terug geleverd aan het openbare net. Als je niet genoeg energie opwekt, wordt er weer stroom afgenomen van het net. Stel je voor dat jouw huishouden een energieverbruik heeft van ongeveer 3.500 kWh per jaar. Je hebt onlangs zonnepanelen geïnstalleerd en deze kunnen 1.000 kWh aan energie opwekken. Je hoeft dan alleen nog te betalen voor 2.500 kWh, omdat je de 1.000 kWh aan groene stroom die je zelf hebt opgewekt mag aftrekken. Salderen is dus eigenlijk niets anders dan je eigen opwekking van je energieverbruik aftrekken. Afhankelijk van de elektriciteitsprijs die jouw energieleverancier hanteert, kun je dus per jaar flink wat geld besparen.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen

Als je op het punt staat om zonnepanelen aan te kopen dan moet je je natuurlijk eerst verdiepen in alle informatie die daarbij komt kijken. Tal van zaken zijn er om rekening mee te houden. De prijs is een ding waar veel mensen op letten als ze zonnepanelen willen aanschaffen, maar dat is niet het verstandigst. Het is net zo belangrijk om te bekijken wat de grootte van zonnepanelen is. Des te kleiner de zonnepanelen, des te minder rendement ze opleveren. Een hoop leveranciers leveren zonnepanelen en de ene vraagt wat meer dan de andere. Maar duurdere leveranciers leveren vaak wel betere kwaliteitspanelen en geven goed advies. Deze zaken zijn belangrijk als je op het punt staat om zonnepanelen aan te schaffen.

Subsidie voor zonnepanelen

Helaas bestaat er geen subsidie meer voor mensen die zonnepanelen aan willen schaffen. Dat hoeft je echter niet af te schrikken, want er zijn andere regelingen getroffen. Zo kan je BTW terugvragen. Daarnaast is het een goede investering, want het bespaart een hoop geld. Ze gaan tussen de 25 en de 30 jaar mee en je bespaart er op jaarbasis tussen de 500 en de 1.200 euro mee. Dat betekent dat je de investering die je maakt tot wel drie keer terug kan verdienen. 

Zonnepanelen installatie uitbesteden

Een andere keuze die je hebt is het uitbesteden van de zonnepanelen installatie. Er geldt een vaste prijs, je komt dus niet voor verrassingen te staan maar je weet precies waar je aan toe bent. Dit is voor veel mensen wel prettig, je hoeft zelf ook niet het dak op en je hoeft je nergens zorgen over te maken. Laat het de specialisten daarom doen wanneer je geen tijd hebt of wanneer je geen ervaring hebt. Het kan hierdoor op een professionele manier worden geïnstalleerd en daar doe je alleen maar je voordeel mee. Kies daarom nu voor de zonnepanelen installatie en vergelijk verschillende bedrijven met elkaar. Dat kan eenvoudig door offertes aan te vragen en te bekijken welke opties zijn allemaal voor je hebben.

Wanneer je een hellend dak hebt, kunnen hier ook zonnepanelen op worden geplaatst. Ga je het zelf doen of laat je het doen? Voordat je die keuze gaat maken, kan het zijn dat je wil weten hoe het in zijn werk gaat. Om te beginnen moeten er eerst wat dakpannen verwijderd worden zodat hier dak haken op bevestigd kunnen worden. Als dat klaar is dan worden de dakpannen ook weer terug geplaatst. Op de dak haken die nu onder de pannen liggen wordt dan een aluminium frame gemonteerd. Het is een lichtgewicht frame en daar worden de zonnepanelen gemonteerd. Als het installeren van de zonnepanelen klaar is, dan worden de kabels onderling aangesloten. Ook worden er kabels getrokken naar de omvormer. Wanneer ook dit onderdeel klaar is, zal de omvormer geplaatst worden. Het is goed om te bekijken of je hier veel ervaring mee hebt, mocht dat zo zijn dan kun je het zelf doen.

Zonnepanelen hellend dak laten plaatsen

Als je nu door hebt genomen welke stappen er ondernomen moeten worden en je hebt geen kennis en/of geen tijd, laat het dan doen. De specialisten weten precies waar zij aan moeten denken. Zij kunnen de zonnepanelen op een hellend dak bij je plaatsen. Laat alvast berekenen hoeveel panelen je nodig hebt en wat de totale kosten worden. Hierdoor weet jij namelijk wat jouw voordelen zijn en kun je berekenen of je dat nu in een keer kunt betalen of dat je een groene lening af gaat sluiten. Vraag ook meerdere offertes aan zodat jij weet waar je aan toe bent en bereken de gemiddelde kosten voor de panelen op een hellend dak. Hierdoor kun jij de beste aanbieder kiezen die bij jou de panelen komt plaatsen. 

Heb je een plat dak en ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan wordt het tijd om te gaan bekijken wat de kosten en de mogelijkheden zijn. Als je gaat kijken naar de prijzen van de zonnepanelen voor een plat dak, dan is er weinig verschil met andere zonnepanelen. Je moet er wel rekening mee houden dat er extra kosten gelden voor het gebruik voor de consoles. Het gaat hierbij over de bakken waar de zonnepanelen in worden geplaatst (zodat deze in een bepaalde hellingshoek liggen). Je zou dan ongeveer 10 per paneel extra betalen. Je kunt wel besparen want er is geen steiger nodig om te plaatsen.

Stappen zonnepanelen schuin dak plaatsen

Wanneer je de zonnepanelen voor een schuin dak wil plaatsen, moet eerst een deel van de dakpannen verwijderd worden. Vervolgens worden er vaak extra dak latten aangebracht zodat daar de dak haken op bevestigd kunnen worden. Dan worden de dakpannen weer op zijn plaats teruggelegd en worden op de dak haken die onder de pannen liggen, een aluminium frame aangebracht. Daar worden dan de zonnepanelen weer op gemonteerd. Als de panelen geïnstalleerd zijn, dan kunnen de kabels onderling aan worden gesloten. Dan worden er ook kabels naar de omvormer getrokken en dan wordt de omvormer geplaatst. Of je dit nu zelf gaat doen of allemaal laat doen, hangt af van de kennis die je hebt en hoeveel tijd je hebt. De specialisten weten wat zij moeten doen en daardoor kun je het ook laten doen. Je kunt de zonnepanelen op een schuin dak snel laten plaatsen en van de voordelen profiteren.

Wanneer je zonnepanelen kiest, dan is het erg nuttig om alle zonnepanelen te vergelijken met elkaar. Er zijn dan een aantal factoren waar je zeker de nodige aandacht aan kunt besteden. Let goed op de prijzen, de merken, soorten zonnepanelen en hoeveel je er nodig hebt. Vraag offertes aan, let dan niet alleen op de prijzen, maar ook op de voorwaarden, de subsidies en het totaalplaatje. Hierdoor kun je namelijk beter alle zonnepanelen met elkaar vergelijken en een keuze maken. Wat spreekt jou het meeste aan? Een aanbieder die direct kan leveren of eentje die het druk heeft en pas over twee maanden tijd heeft? Het zijn allemaal factoren die je even gaat overwegen en die dus meespelen bij het maken van je beslissing. Geef het daarom even de tijd om een keuze te kunnen maken.