Subsidieregelingen

Daar waar mogelijk proberen wij in onze adviesmodule rekening te houden met lopende subsidieregelingen. Echter in Nederland is het subsidiebeleid veelal tijdelijk van aard en geldt het principe op is op. Wij proberen in onze adviesmodule zoveel mogelijk te kijken naar de haalbaarheid van producten zonder subsidie. Dit leidt bovendien tot een eerlijker beeld over de mate waarin producten bijdragen aan het besparen van energie en duurzaamheid in het algemeen.

De eventueel verkregen subsidie kan dan als bonus worden beschouwd. Er moet rekening gehouden worden met een lange wachttijd, voordat duidelijk is of de subsidie wordt toegekend (ruim 3 maanden). Dit heeft twee nadelen:

  • Het investeringsmoment i.v.m. een verbouwing kan al weer gepasseerd zijn op het moment dat de subsidieverstrekking rond is.
  • Als u als investeerder het bedrag niet kunt dragen zonder de subsidie is het de vraag of u uberhaupt een dergelijk traject moet starten ook al kunt u het bedrag tijdelijk financieren.

Voor alle actuele subsidieregelingen kunt u het beste kijken op de site van de uitvoerende overheidsinstantie Senternovem. Voor informatie over de subsidie op zonneboilers (warmwater) kunt u kijken op subsidie zonneboiler. Informatie over de subsidieregeling voor micro warmtekrachtinstallaties kunt u vinden op subsidie HRe/micro-wkk.

Voor subsidieregelingen voor zonnecellen (elektrisch) kunt u kijken op subsidie zonnecellen. Het is nu mogelijk om direct via DigiD de subsidie aanvraag elektronisch in te dienen. Zie hiervoor de bovenstaande linkjes naar de site van senternovem.

Subsidie energiebesparing

Het investeren in energiebesparing kan heel aantrekkelijk zijn. Je doet er namelijk niet alleen iets goeds mee voor het milieu, maar de lagere energierekening resulteert er ook in dat je je investering op lange termijn terug kunt verdienen. Omdat het aanschafbedrag echter vaak hoog ligt, kan het eng zijn om daadwerkelijk te kiezen voor het investeren in energiebesparende maatregelen. De overheid geeft daarom in sommige gevallen een klein financieel steuntje in de rug om je te stimuleren het toch te doen.

Aanschaf zuinige apparaten

Mocht je niet van een subsidie gebruik kunnen of willen maken, dan zijn er nog manieren om een krediet te regelen. Er worden speciale leningen verstrekt die een lager rentetarief hanteren voor energiebesparende projecten. Hierdoor is het mogelijk het aanschafbedrag in delen betalen zonder dat je daarvoor een enorm bedrag aan rente kwijt bent. Ook als je jouw woning energiezuiniger wilt maken door goede isolatie aan te brengen, profiteer je van een gunstig tarief: een laag btw-tarief van 9% in plaats van de normale 21% btw. Dit verlaagde btw-tarief betaal je voor de werkuren en de kosten van de spullen die de vakman gebruikt. Dat scheelt toch al snel een aardig bedrag.

Subsidie dubbel glas

Ondanks dat er momenteel geen landelijke subsidie dubbel glas regeling bestaat, kan het zijn dat er op provinciaal of regionaal niveau wel nog een en ander geregeld kan worden. Er zijn een aantal websites waarop je hierover informatie kunt vinden. Ook voor huurders zijn er regelingen om woningen energiezuiniger te maken.

HR, HR+ en HR++ glas

HR glas isoleert uw huis volgens oudere technieken. Tegenwoordig heb je ook HR+, HR++ en HR+++ glas. Deze laatste drie opties hebben een flinterdun metalen laagje, dat onzichtbaar op het glas is aangebracht. In de winter blijft kou daardoor langer buiten en warmte langer binnen. In de zomer is het juist warmte werend. De hoeveelheid plustekens geeft de verschillen aan van de spouwdikte tussen de twee ruiten. Afhankelijk van de ruimte en het type gas wat hiertussen geperst wordt, krijgt het glas 1, 2 of 3 plustekens.

Subsidie isolatie

Aan het begin van de economische crisis besloot de regering om enkele subsidies in te voeren om mensen te stimuleren om vernieuwingen aan te brengen aan hun pand of woning. De subsidie isolatie werd bijvoorbeeld ingevoerd om stookkosten te drukken en CO2 uitstoot te verminderen. Een punt waar mondiaal aandacht aan geschonken wordt was het isoleren van een woning, het plaatsen van kozijnen en dubbelglas.

Een ander positief resultaat aan deze subsidies van de Rijksoverheid was dat de bouwsector gesteund werd. Door de subsidies bleef de wens om de woning te verbeteren aanwezig, zodat meer aannemers werk bleven houden. Tegenwoordig zijn de meeste subsidieregelingen teruggedraaid. Voor het isoleren van je huis, mag je nog wel een lager BTW tarief rekenen, 9% in plaats van 21%. Daarmee kun je gevoelsmatig nog wat geld terugverdienen.

Nieuwe regeling per 1 september 2019

Vanaf 1 september 2019 wordt de ‘Subsidie Eigen Huis’ van de Rijksoverheid weer hervat. Woningeigenaren kunnen dan weer subsidie aanvragen om hun woning mee te isoleren. Ook kozijnen vallen onder deze subsidie. Bekijk ook eens: Vraag: kan ik subsidie krijgen bij de Rijksoverheid? en Energiesubsidie Wijzer voor subsidies van jouw gemeente.