Veel gestelde vragen

  • Vraag: Ik heb een beperkt budget om iets te doen aan energiebesparen hoe kan ik toch mijn energieverbruik terugbrengen?
    Antwoord: Voorkom onnodige ventilatie (tocht langs ramen en deuren), daarmee gaat veel warmte verloren. In oude huizen is een woning niet snel te dicht afgesloten, omdat ramen normaal gesproken niet in ‘rubbers’ vallen. Ventileer kort en hevig op moment dat er niet of nauwelijks gestookt wordt. Bijvoorbeeld voor vertrek naar werk, school enz. Het opvolgen van deze tips kunnen al gauw een besparing opleveren van 25% of meer zonder grote investeringen te hoeven doen.
  • Vraag: Wat is een betere investering, een zonneboiler of een warmteterugwinsysteem voor douchewater?
    Antwoord: Dit is enigszins afhankelijk van welke werkzaamheden er in de woning plaats kunnen vinden. Heeft de woning een losse douchebak en kunnen de leidingen opnieuw getrokken worden dan is het zeker te overwegen om de warmte terug te winnen uit het douchewater. U kunt hiermee 50% van de warmte opnieuw gebruiken. Deze warmte is te gebruiken voor comfortverbetering of besparing. U dient met b.v. een waterbesparende douchekop de waterstroom af te knijpen. De terugverdientijd ligt binnen de vijf jaar en bij een meerpersoonshuishouden waarschijnlijk binnen de drie jaar. Soms is het mogelijk om de warmtewisselaar als zijnde een brede afvoerpijp te monteren. Het moet dan mogelijk zijn om nog een bij de afvoer te kunnen en een aantal waterleidingen kunnen monteren.

    Gaat u de ketel vervangen en heeft u een dak op het zuiden dan is het zeker te overwegen om een zonnecollector te plaatsen. Voordeel is dat u nu gebruik kunt maken van de gratis warmte op alle warmtapwaterpunten. Indien de wasmachine op redelijke afstand van de CV staat dan kan deze gevuld worden met het heetwater uit de boiler (hotfill). Uiteindelijk afhankelijk van de intensiteit van het warmwatergebruik, maar met de huidige subsidie liggen de terugverdientijden tussen de 8 en 12 jaar (ga naar onze adviesmodule voor een maatadvies). De technische levensduur ligt echter veel hoger dus indien u de investering aan kunt betreft het een rendabele toepassing.

    Het warmteterugwinconcept is economisch het meest voordelig, maar bij meerdere badkamers, veel warmwatertappunten kan juist de zonneboiler weer gunstig naar voren komen. Gebruik onze adviesmodule om een maatadvies te krijgen. Beide toepassen kan, maar dan zal de gerealiseerde besparing over twee investeringen moeten worden verdeeld, maar u kunt daarna goddelijk douchen voor relatief weinig variabel energieverbruik.